Škarje za živo mejo ali konstrukcija z lončnicami?

Pravijo, da Slovenci radi ogradimo svojo lastnino in jo tako jasno označimo, zato ima marsikatera hiša okoli meja zemljišča ograjo ali pa jo omejuje živa meja. Ta lahko predstavlja tudi vizualno popestritev in vnaša v okolje dodatno zelenje, gotovo pa ni primerna za vsak dom. In kdaj je bolje odložiti škarje za živo mejo ter se odločiti za kaj drugega?

Škarje za živo mejo

Živa meja in ograja imata vsaka svoje prednosti

Kadar je treba dom ograditi, pa tudi zgolj pred pogledi, je strnjena zasaditev grmičevja precej zelena rešitev. Vsekakor ni poceni, saj tako najrazličnejše grmovnice kot ciprese dosegajo lepe cene in jih boste potrebovali kar precejšnje število, poleg tega pa bo še trajalo, da dosežejo primerno višino. Poleg tega jih je treba prirezovati, zato boste potrebovali škarje za živo mejo, s katerimi boste čez nekaj let morali skrbeti tudi za to, da ne bo rastlinje previsoko. Prav tako bodo škarje za živo mejo vaš najboljši prijatelj tudi, če se boste hoteli nekoliko poigrati z oblikami grmičevja.

Seveda pa ima živa meja tudi slabosti. Res je, da zakriva vaš dom in vrt pred radovedneži, a dejansko ne predstavlja dobre fizične ovire za nepridiprave in živali – na vaš vrt lahko pridejo tuje in divje živali, vaše pa lahko hitro uidejo. Takrat bo potrebna ograja. Najprej gotovo vsakdo pomisli na ograjo iz mreže, lesen plot ali zid iz opeke. A če ste ljubitelji zelenja, imate na voljo še eno možnost: kombinacijo fizične ovire (plota in/ali zidu) z lončnicami.

Sodobno in vizualno privlačno

Koščki zidu iz opeke tam, kjer je to najbolj potrebno, med njimi lesen plot z gosto nasajenimi deskami, tako na zidovih kot na plotih pa cvetlična korita, iz katerih se bohoti cvetje: trave in saši, ki se dvigajo visoko in dajejo razmršen videz, okrasno zelje, ki zapolni srednji del loncev, ter viseče fuksije in druge pisane cvetlice, ki visijo navzdol, preko zidu oziroma plota. Lahko pa po želji kombinirate mrežasto ograjo in živo mejo. Potrebne je zgolj nekaj domišljije, pa je lahko tudi ograditev zelenice videti izjemno privlačna in sodobna, a hkrati zelena. Le nekoliko se je treba pozabavti z izborom materialov.

V kolikor boste vseeno morali prirezovati grmičevje na vašem vrtu, lahko izbirate med bencinskimi, električnimi in akumulatorskimi škarjami za živo mejo. Ne glede na to za katero opcijo se boste odločili, naj vas razveselimo in povemo, da so škarje za živo mejo danes dostopne po zelo ugodnih cenah. Te lahko preverite tudi v ponudbi odlične spletne trgovine, ki jo mora poznati vsak domač mojster.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.