Pasivna gradnja se je prvič pojavila v Nemčiji

pasivna-hisa-2Za pojem pasivna gradnja smo prav gotovo že slišali, ne vemo pa točno, zakaj točno gre. Na začetku razjasnimo, za kakšno vrsto gradnje gre.

Pasivna gradnja ponuja dobre rezultate v smislu varčnosti in udobja. Pri taki gradnji dobro toplotno izoliramo ostrešje, stene in tla, vgradimo okna in vrata po pasivnih standardih. Vse to nam zagotavlja nižje stroške ogrevanja takšnega objekta. Pomembno je tudi doseganje zrakotesnosti in prezračevanja z rekuperacijo. Pasivna hiša mora biti tako natančno načrtovana, izvedba same gradnje pa zahteva izredno skrbnost ter tudi natančnost, za to pa je potreben zelo strog nadzor.

V nadaljevanju si še enkrat poglejmo ključne prednosti, ki jih ponuja pasivna gradnja oziroma pasivna hiša.

Prednosti pasivnih hiš

Pasivna hiša, kot produkt pasive gradnje hiš, ima pred klasično predvsem tri glavne prednosti. To so konstantno prezračevanje, stabilna temperatura ter varčnost.

Varčnost tovrstne hiše se kaže v izredno majhni porabi električne energije pri letnem ogrevanju. Njena skrivnost se kaže tudi v tem, da je toplotna izolacija ustrezno vgrajena. Pri lesenih hišah npr. se lahko talna toplotna izolacija vgradi mes stene, pod estrihe.

Ko se enkrat zavemo, kako pomembna je pasivna gradnja in s tem tudi pasivna hiša, je velika verjetnost, da se bomo odločili za tovrstno gradnjo ter za tovrstno hišo. Tudi ko enkrat osvojimo nekaj osnovnih pravil bivanja v njej ter udobje, ki nam ga konstantno ponuja, teh občutkov seveda nikoli ne bomo želeli opustiti.

Pasivna gradnja je dandanes že zelo dobro predstavljena na posameznih spletnih straneh, kjer si lahko natančno pogledamo njen potek in tudi končni izdelek.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.