Naša prebava vpliva na naše zdravje in splošno počutje

Naše zdravje se začne v črevesju in zdrava prebava je ključnega pomena za splošno počutje in zdravje celotnega organizma. Zato so prebavila cevasti organi, ki poskrbijo da naše telo prejme vsa potrebna hranila, hkrati pa poskrbijo za gibanje celotnega črevesja.

Z današnjim sodobnim načinom življenja pa so tudi številne prebavne težave vse pogostejše. Ljudje vse bolj posegajo po hitri prehrani, predelani hrani, nezdravih prigrizkih in po vnaprej pripravljenih obrokih. Če k temu dodamo še stres in pomanjkanje gibanja, potem postanejo zaprtost, napihnjenost, zgaga, driska ali pa celo zastrupitev s hrano nekaj povsem običajnega.

Kako deluje naša prebava?

Verjetno vsi veste, da se naša prebava začne v ustni votlini in konča z izločanjem iz zadnjika. Vmes pa poteka prebavni proces po zaviti prebavni cevi, ki je popolnoma iztegnjena dolga celo od 6 do 9 metrov. Pri korak pri prebavi je razgradnja hrane v ustni votlini. Ta se potem pomakne skozi žrelo in požiralnik v želodec, kjer se hrana mehansko in kemično prebavi.

Prebava se nadaljuje v tankem črevesu, ki s svojimi resicami vsrka hranljive molekule hrane in jih pošlje v krvni in limfni obtok, da pridejo do celic. Vsa neprebavljena hrana potuje naprej do debelega črevesa, ki iz snovi posrka vodo, vitamine in minerale, ostala hrana pa je za vse bakterije, ki se naseljujejo v debelem črevesu. Vsa preostala hrana se izloči preko zadnjika v obliki blata.

S prebavnimi težavami se borimo na različne načine

Kadar imamo pri izločanju blata različne težave, ali pa občutimo napihnjenost, zgago ali črvičenje v želodcu, potem so to prvi znaki, da z našo prebavo nekaj ni v redu. Slaba prebava je pogosto vzrok za zaprtje. V tem primeru je potrebno poskrbeti za primeren vnos tekočine, uživanje hrane bogate z vlakninami in primerno količino gibanja.

Med pogostimi prebavnimi težavami je tudi driska, ki je pogostejša ob raznih virusnih obolenjih. Takrat je potrebno poskrbeti za nadomeščanje izgubljene tekočine, da ne pride do dehidracije. Neprijetnemu pekočemu občutku v požiralniku pravimo zgaga. Ta se pogosteje pojavi ob uživanju določene hrane in pijače, zato so zdrave prehranjevalne navade prvi korak k odpravljanju te težave.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.