Jezikovni tečaji – eksotično ni več eksotično!

jezikovni-tecaji2Tudi pri nas so še vedno najbolj obiskani jezikovni tečaji, ki nudijo učenje dveh pri nas najbolj »potrebnih« jezikov: angleščine in nemščine. Vendar pa prihajajo novi trendi. Učenje teh dveh jezikov v zadnjih letih upada, saj pride aktivna populacija z znanjem angleščine in nemščine že iz šole, povečuje pa se tisto, kar je še nedavno veljalo za eksotiko: jezikovni tečaji ruščine, kitajščine, arabščine in tako naprej. Priljubljenost gre pripisati predvsem globalizaciji. Ljudje vse več potujejo, tako poslovno kot za oddih, in ker jezikovni tečaji niso nujno dragi, se pred načrtovano potjo v tuje kraje marsikdo rad nauči vsaj osnov jezika. Drugi razlog je seveda globalno poslovanje – v enem od slovenskih zdravilišč so zaradi velikega števila rusko govorečih gostov velik del zaposlenih poslali na tečaj ruščine!

Jezikovni tečaji – vzgib čustev

Marsikdo pa se eksotičnega jezika ne nauči zaradi nuje, temveč dejansko zaradi osebnih vzgibov. Tudi pri nas so vse bolj pogosti jezikovni tečaji, ki se jih slušatelji udeležijo zaradi ljubezni ali prijateljstva. Dandanes ni namreč več nič nenavadnega, da odpotuješ na primer v London in tam spoznaš prikupno Islandko, nato pa preskoči iskrica – in slej kot prej se znajdeš pred dejstvom, da bi bilo dobro poznati vsaj osnove islandščine!

Težava jezikov, ki se zdijo eksotični, je seveda v tem, da za marsikateri jezik niso na voljo »standardni« jezikovni tečaji, temveč se je treba kar nekoliko potruditi, da najdeš tečaj, ali še pogosteje celo individualnega učitelja (kadar je za jezik premalo zanimanja). Vsekakor pa velja, da bo moralo biti takih tečajev več – ljudje se bodo zanje vse bolj odločali, saj se zlasti pri iskanju služb vse pogosteje pojavljajo zahteve po vse bolj raznolikih tujih jezikih.

Ta vnos je bil objavljen v Tuji jeziki. Zaznamek za trajno povezavo.