Dramatičen zaključek na Giro d’Italia

Letošnja dirka po Italiji Giro d’Italia, je že kar 103. po vrsti poskrbela za pravo dramo preobratov, sploh v zaključku zadnjih etap. Med elito se je prav tako izkazalo nekaj Slovenskih kolesarjev, ki so z odličnimi rezultati zastopali naše barve. Najbolj odmeven rezultat na Giro d’Italia 2020, je bila zmaga našega Jana Tratnikna 16. etapi dirke. Tako smo se z Idrijčanom lahko veselili njegove prve zmage ne velikih dirkah. Zmagovalec dirke Hart, pa je z neposredno zmago na zadnji etapi kronometra proti rivalu Hindleyu, osvojil prvo veliko lovoriko v svoji karieri.

Zmagovalec Giro d’Italia šokiral kolesarski svet

Če bi vprašali strokovnjake pred dirko, kaj menijo o mlademu Londončanu Hartu, ga verjetno velika večina poznavalcev nebi označila za glavnega asa kolesarskega velikana ekipe Ineos. Tu so namreč pred Giro d’Italia kraljevali kolesarji kot so Thomas, Jonathan Castroviejo, Rohan Dennis inFilippoGanna. Komaj 25 letni Hart je bil v favorizirano ekipo priključen kot eden izmed kolesarjev, ki bi ščitil zgoraj omenjene favorite in jim pomagal pri pridobivanju dragocenih sekund. A na koncu je bil prav on tisti, ki je s svojo močjo in vztrajnostjo šokiral ves kolesarski in se s svojo prvo zmago na Giro d’Italia vpisal v zgodovino.

Končne razvrstitve na dirki po Italiji

Tako je bil zmagovalec dirke v skupnem časovnem seštevku postal Britanec TaoGeoghegan-Hart. V točkovnem seštevku je bil najboljši Francoski kolesar ArnaudDémare. Za najboljšega gorskega kolesarja letos je letos na dirki veljal Portugalec Guerreira, nagrada za najboljšega mladega upa v kolesarstvu pa je pristala v rokah skupnega zmagovalca TaoHarta. V ekipnem seštevku točk, je svojo prevlado skozi dirko pričakovano stopnjevala ekipa IneosGrenadiers, katera si je tudi privozila največje število zmag na posameznih etapah.

Tudi Slovenski kolesarji z rezultati niso razočarali. Kot smo že omenili za najboljši letošnji dosežek na Giro d’Italia velja osvojena 16. Etapa na dirki na relaciji Udine in San Daniele del Friuli. Tratnik je ob podpori številnih Slovenskih navijačev pometel s konkurenco in si za dan ali dva prislužil kar nekaj medijske pozornosti. Tudi na zadnjem, odločilnem kronometru je Jan dosegel odlično 10. Mesto, kar pa ni bistveno vplivalo na njegovo končno razvrstitev. V skupnem seštevku je bil najboljši Slovenski kolesar tako Domen Novak na 59. mestu. Nedaleč za njim pa je pristal Jan Tratnik in sicer na 62. mestu, vsekakor pa je dokazal da je pred njim zelo svetla pozornost v kolesarstvu.

Ta vnos je bil objavljen v Razno. Zaznamek za trajno povezavo.