Alergija na gluten je pogosta presnovna motnja

Alergija na gluten je še ena od mnogih alergij, ki nas spremlja v današnjem sodobnem življenju. Gre za preobčutljivost na gluten, ki ga srečamo v nekaterih žitih, kot so na primer pšenica, rž, ječmen in oves. Po svoji strukturi je gluten rastlinska beljakovina, ki je v vodi netopna, lepljiva in elastična. Težave, ki so povezane s tovrstno alergijo, se običajno pojavijo šele nekaj tednov po njegovem zaužitju, zato je alergijo na gluten težko odkriti.

Najhujša oblika alergije na gluten imenujemo celiakija, pri kateri so vsi simptomi še toliko bolj izraženi. Ker gluten bolnikom poškoduje sluznico tankega črevesja, so težave povezane predvsem s prebavnimi motnjami, napihnjenostjo in bolečinami v trebuhu. Poleg tega se lahko pojavi tudi utrujenost, pomanjkanje energije, kožni izpuščaji in težave s sklepi.

Brezglutenska dieta je edini način lajšanja simptomov

Alergija na gluten ni ozdravljiva in za to presnovno motnjo ne obstaja nobeno zdravilo. Edini način je, da se bolniki izogibajo vsem živilom, ki vsebujejo gluten, pri čemer se morajo pravil tako imenovane brezglutenske diete držati vse življenje.

In katere so najbolj pomembne zahteve brezglutenske diete? Glede na to, da se gluten nahaja predvsem v žitih, se je potrebno popolnoma odpovedati vsem živilom, ki so izdelana iz tovrstnih žit. Nadomestiti jih je potrebno z žiti, ki glutena ne vsebujejo, kot so na primer koruza, ajda, riž, kamut. Ker pa je gluten skrit tudi v ostalih izdelkih, je branje deklaracij obvezno za vsakogar, pri katerem je alergija na gluten sestavni del njihovega življenja.

Več o alergiji na gluten ter prehranskih in drugih rešitvah zanjo si lahko preberete tudi na spletni strani vodilnega proizvajalca brezglutenskih izdelkov Dr. Schär.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.